ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ

Το Μαργαριτάρι θεωρείται το θαύμα της υδάτινης φύσης.

Φυσικά Μαργαριτάρια (Natural Pearl or Genuine Pearls)

Τα Φυσικά Μαργαριτάρια δημιουργούνται τυχαία μέσα σ’ ένα μαργαριτοφόρο όστρακο. Αν μέσα σε ένα μαργαριτοφόρο όστρακο, εισβάλλει ένα ξένο σώμα π.χ. ένα παράσιτο ή κάποιο πετραδάκι, το όστρακο που δεν έχει την δυνατότητα να το αποβάλλει, αντιδρά ως εξής; εκκρίνει μια ουσία η οποία ονομάζεται μάργαρο (ανθρακικό άλας ασβεστίου) γύρω από τον εισβολέα με σκοπό να τον εξουδετερώσει. Το όστρακο κατά την διάρκεια των 6 ή 7 χρόνων ζωής του, περιβάλλει με επάλληλα στρώματα μάργαρου το «σκουπιδάκι», μέχρι που σχηματίζεται γύρω από αυτό, ένα πανέμορφο μαργαριτάρι. Ο άνθρωπος δεν συμμετέχει στη φάση της δημιουργίας του, αλλά όταν το μαργαριτάρι έχει ένα ικανοποιητικό μέγεθος, τότε το συλλέγει. Το φυσικό μαργαριτάρι, έχει τυχαίο σχήμα και χρώμα. Τα πιο περιζήτητα και ακριβά είναι αυτά πού έχουν συμμετρίες κυρίως τα σφαιρικά, όσο το δυνατόν μεγάλο μέγεθος και ομοιόμορφη ιριδίζουσα λάμψη. Αυτά βέβαια είναι πολύ σπάνια. Από μία ποσότητα 3 τόνων μαργαριτοφόρων οστράκων θα ξεχωρίσουμε 3-4 εξαιρετικής ποιότητας μαργαριτάρια. Τα φυσικά μαργαριτάρια σήμερα είναι δυσεύρετα.

Καλλιεργημένα Μαργαριτάρια  (Cultured Pearls)

Το καλλιεργημένο μαργαριτάρι διαφέρει από το φυσικό λόγω της διαφορετικής δομής του πυρήνα του. Οι καλλιεργητές, τοποθετούν μέσα στο όστρακο ένα πετραδάκι, ώστε αυτό να αρχίσει να εκκρίνει μάργαρο, και με τα χρόνια να δημιουργηθεί το μαργαριτάρι.. Τα στρογγυλά μαργαριτάρια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι καλλιεργημένα, και οφείλουν το σχήμα τους στον πυρήνα που ο καλλιεργητής τοποθέτησε στο όστρακο, και είναι μία γυάλινη σφαίρα. Η ποιότητα του μαργαριταριού ανεβαίνει, όσο πιο παχύ είναι το στρώμα του μάργαρου και πιο μικρός ο πυρήνας.  Τα πιο ευτελή μαργαριτάρια, είναι αυτά που υπάρχει μόνο μία φλούδα μάργαρου γύρω από ένα μεγάλο πυρήνα. Το μέγεθος του πυρήνα σε σχέση με την επικάλυψη μπορούμε να το δούμε αν τοποθετήσουμε το μαργαριτάρι, κάτω από προβολέα με δυνατό φως. Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια οι γεμολόγοι συγκαταλέγουν στα συνθετικά υλικά παρότι παράγονται στη φύση.

Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε να καθορίσουμε και το χρώμα τους με laser.

Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια διακρίνονται σε αυτά του γλυκού νερού που τα βρίσκουμε στην Ταϊλάνδη και στην Κίνα, και του αλμυρού νερού που βρίσκονται στις Νότιες θάλασσες στην Ταϊτή και την Ιαπωνία (Akoya).

   
Είδη καλλιεργημένων μαργαριταριών

Μαργαριτάρι Akoya
Είναι το κλασικό στρογγυλό και πιο διαδεδομένο στον κόσμο μαργαριτάρι. Η διάστασή του κυμαίνεται από 3-11mm.

Μαργαριτάρια των Νοτίων θαλασσών
Θεωρούνται τα πιο σπάνια μαργαριτάρια λόγω του μεγέθους τους (7-21mm). Έχουν διάφορες αποχρώσεις από άσπρα έως ασημένια και ελαφρύ μπεζ έως χρυσά.

Μαύρα μαργαριτάρια (Taitian black)
Καλλιεργούνται κυρίως στη Γαλλική Πολυνησία την Ταϊτή και τα νησιά Cook του νοτίου Ειρηνικού. Το μέγεθός τους ξεκινάει από 5-19mm.Το χρώμα τους οφείλεται στην τροφή του όστρακου. Δεν είναι πάντοτε μαύρο, αλλά μπορεί να είναι καφέ ή πράσινο σκούρο. Συχνά γίνεται τεχνητή ενίσχυση του χρώματος.

Μabe pearls – Blister pearls
Είναι τα μαργαριτάρια πού έχουν σχήμα ημισφαιρικό, περίπου το σχήμα ενός μπουλ κουμπιού. Τα mabe είναι καλλιεργημένα, ενώ τα blister είναι φυσικά. Επειδή έχουν επίπεδη επιφάνεια συνήθως χρησιμοποιούνται, για την κατασκευή σκουλαρικιών και δακτυλιδιών.

Μπαρόκ (Baroque) Μαργαριτάρια.
Ονομάζονται έτσι όσα μαργαριτάρια έχουν ακανόνιστο σχήμα. Αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο με την ονομασία μπαρόκ, είναι καλλιεργημένα σε γλυκό νερό.

Μαργαριτάρια Μαγιόρκα (Majorica Pearls).
Αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με μαργαριτάρια. Είναι η εμπορική ονομασία κάποιας από τις πολλές απομιμήσεις μαργαριταριού, ένα προϊόν που παράγεται στο εργοστάσιο από γυαλί με ιριδίζουσα επικάλυψη, που όμως μοιάζει πολύ με αληθινό μαργαριτάρι.

     
Τα χαρακτηριστικά των Μαργαριταριών

Μέγεθος
Οσο μεγαλύτερο είναι ένα μαργαριτάρι τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του. Τα μαργαριτάρια μεγάλου μεγέθους όχι μόνο απαιτούν μεγαλύτερα όστρακα για να αναπτυχθούν αλλά και πολύ περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθούν. Ένα μεσαίου μεγέθους μαργαριτάρι μπορεί να χρειαστεί 2 με 3 χρόνια για να αναπτυχθεί. Μεγαλύτερα μαργαριτάρια ενδέχεται να χρειαστούν το διπλάσιο χρόνο. Επίσης είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν σφαιρικό σχήμα όσο μεγαλώνουν. Για τον λόγο αυτό τα μεγάλα και στρογγυλά μαργαριτάρια είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύτιμα.

Χρώμα Μαργαριταριών
Το χρώμα ενός μαργαριταριού είναι γενετικά προκαθορισμένο από το ίδιο το όστρακο. Συνήθως είναι λευκό, ροζ, ασημί, μπλε, γκρι, κρεμ, κίτρινο, πράσινο και χρυσό. Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο τύπος των ορυκτών μετάλλων που υπάρχουν στο νερό μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα του.

Στιλπνότητα
Η στιλπνότητα αποτελεί σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης ενός μαργαριταριού.
Είναι η γυαλιστερή αντανάκλαση της επιφάνειας του μαργαριταριού που διαβαθμίζεται ανάλογα με τη λάμψη και τη δυνατότητα αντανάκλασης του φωτός. Οσο πιο καλή είναι η κρυσταλλοποίηση του μαργαριτογόνου υλικού, τόσο καλύτερη η στιλπνότητά του.

Καθαρότητα
Αφορά στην «τελειότητα» της επιφάνειας του μαργαριταριού. Οσο καθαρότερη τόσο πιο πολύτιμο είναι. Η καθαρότητα ενός μαργαριταριού εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των λεκέδων ή εξογκωμάτων στην επιφάνειά του. Οσο λιγότερα στίγματα έχει η επιφάνειά του τόσο μεγαλύτερη η αξία του. Το μαργαριτάρι γεννιέται στη φύση και οι επιφανειακές του ατέλειες δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Η απόλυτη τελειότητα δημιουργείται εντελώς τυχαία και είναι απίστευτα σπάνια. Το να βρεθούν μαργαριτάρια χωρίς σημάδια είναι σχεδόν απίθανο και το ποσό εκτίμησής τους θα ήταν πιθανόν αστρονομικό.

     

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ

Όντας οργανικής φύσεως τα μαργαριτάρια μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να εμφανίσουν σημάδια επιδείνωσης στην στιλπνότητας της επιφάνειάς τους.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλουν σ’ αυτό μπορεί να είναι η υψηλή οξύτητα του ιδρώτα του σώματος, όπως και η επαφή με κάποιο συστατικό ενός καλλυντικού προϊόντος. Οξύς ουσίες μπορούν να εισβάλλουν στα μαργαριτάρια μέσω της κλωστής συνεπώς θεωρείται σωστό να ξεδένονται κατά καιρούς.

Η καλή φροντίδα των μαργαριταριών όμως διατηρεί τη λάμψη τους για πάρα πολύ καιρό.

  • Μη κάνετε χρήση αρωμάτων, λακ, λοσιόν ή καλλυντικών όταν τα μαργαριτάρια έρχονται σε επαφή με το σώμα σας
  • Να καθαρίζετε τα μαργαριτάρια με ένα καθαρό μαλακό πανί και να τα φυλάτε σε μπιζουτιέρα ντυμένη με ύφασμα
  • Προσέχετε να μην εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες
  • Πρέπει να τα πλένουμε με άφθονο νερό και να τα στεγνώνουμε με μαλακό βαμβακερό πανί

 

Δωρεάν μεταφορικά

για αγορές άνω των 60 ευρώ για όλη την Ελλάδα...

  

 Δωρεάν συσκευασία δώρου

με κάθε αγορά