Άργυρος ή ασήμι (silver): Ευγενές μέταλλο με έντονη μεταλλική λάμψη.
Το χημικό του σύμβολο είναι Ag.
Θερμοκρασία τήξης: 961,78°C
Θερμοκρασία βρασμού: 2.162°C
Το ασήμι είναι ένα από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος μαζί με το χρυσό και τον χαλκό (που θεωρούνται παλαιότερα), από την προϊστορική εποχή από τους λαούς που κατοικούσαν στην Μεσοποταμία, στον Ελλαδικό χώρο, στη Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο.
Το όνομά του το πήρε από την λατινική λέξη argentum ή και από την Ελληνική «Άργυρος» και είναι το μόνο χημικό στοιχείο από το οποίο πήρε την ονομασία του ένα κράτος, η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ.
Το ασήμι έχει τη μεγαλύτερη ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα. Είναι ελατό δηλαδή έχει την ιδιότητα να σφυρηλατείται ή να μετατρέπεται εύκολα σε έλασμα. Επίσης είναι όλκιμο, μπορεί δηλαδή να μετατραπεί σε σύρματα ή νήματα. Ένα γραμμάριο αργύρου μπορεί να δώσει σύρμα μήκους 2 χιλιομέτρων
Όταν εκτίθεται στον ατμοσφαιρικό αέρα, μαυρίζει από το θειούχο άργυρο που σχηματίζεται, λόγω της ύπαρξης ιχνών θείου στον αέρα από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
Το 2010 πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο διατηρούσαν ορυχεία αργύρου.
Ο άργυρος χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν κοσμήματα, νομίσματα, σκεύη κλπ.
Είναι επίσης γνωστός από την αρχαιότητα ως αντισηπτική ουσία, ενώ ασημένια χειρουργικά εργαλεία χρησιμοποιούνταν στην Ευρώπη ήδη από τον μεσαίωνα.
Η περιεκτικότητα σε άργυρο ενός κοσμήματος συνήθως μετριέται με βαθμούς.
Για παράδειγμα ένα κόσμημα 925° περιέχει 92,5% άργυρο αντίστοιχα ένα κόσμημα 950° περιέχει 95% άργυρο.
Τα πρώτα αργυρά αντικείμενα χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. και έχουν βρεθεί στην Ελλάδα και στην Ανατολία όπου ήταν η αρχική περιοχή παραγωγής αργύρου.
Σημαντική ζήτηση αργύρου υπήρχε και κατά τη διάρκεια της 2ης χιλιετίας από τους πολιτισμούς του Ελλαδικού χώρου, το Μινωικό, το Μυκηναϊκό και της Μικράς Ασίας.
Ο άργυρος προερχόταν από ορυχεία στην σημερινή Αρμενία, αλλά με την παρακμή αυτών των πολιτισμών το επίκεντρο εκμετάλλευσης αργύρου άλλαξε τοποθεσία με τα μεταλλεία Λαυρίου να είναι πλέον η κύρια θέση εξόρυξης αργύρου παγκοσμίως για τα επόμενα περίπου χίλια χρόνια.
Τα πρώτα αργυρά νομίσματα ήταν σβώλοι αργύρου με τη σφραγίδα της πόλης. Κάθε πόλη είχε το δικό της νόμισμα και μονάδα βάρους. Η αργυρή δραχμή της Αίγινας ήταν το πρώτο νόμισμα που καθιερώθηκε ως νομισματικό πρότυπο, ενώ μετά την ανάπτυξη της Αθήνας, ως πρότυπο χρησιμοποιήθηκε το Αττικό Τετράδραχμο. Μια Αττική δραχμή ισοδυναμούσε με 4,36 γραμμάρια αργύρου και το αργυρό τετράδραχμο της Αθήνας θεωρείτο το νόμισμα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην αρχαιότητα.
Τα μεταλλεία Λαυρίου στην Αττική, τα οποία παρήγαγαν άργυρο και μόλυβδο, θεωρούνταν ένα από τα σημαντικότερα μεταλλευτικά κέντρα της αρχαιότητας.
Περίπου 18.000 τόνοι αργύρου εξορύσσονται ετησίως.