Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

Τα πρώτα κοσμήματα φορέθηκαν 40.000 χρόνια πριν. Τα φορούσαν κυρίως για καλλωπισμό αλλά και ως φυλακτά, για την προστασία από το κακό. Ήταν φτιαγμένα από δόντια ζώων, όστρακα, πέτρες, καρπούς, κ.α.

Ο χρυσός ήταν ανέκαθεν κάτι μαγικό αφού είναι άφθαρτος και η λάμψη του αθάνατη. Αυτές οι ιδιότητες έκαναν τον άνθρωπο να το θεωρεί υπερφυσικό και πολύτιμο υλικό.

Πολλοί αρχαίοι λαοί όπως οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι λαοί της Μεσοποταμίας και αργότερα οι Ρωμαίοι άρχισαν την κατασκευή κοσμημάτων χιλιετίες πριν. Οι Αιγύπτιοι, λόγω της αφθονίας χρυσού στην ευρύτερη περιοχής της βορειοανατολικής Αφρικής, φαίνεται ότι κατασκεύασαν πρώτοι χρυσά κοσμήματα την περίοδο 3.000-5.000 π.χ. Τα αιγυπτιακά κοσμήματα χρησιμοποιήθηκαν ως σύμβολα κοινωνικής και θρησκευτικής δύναμης, καθώς επίσης και για το στολισμό των νεκρών.

Οι Αιγύπτιοι, προτιμούσαν να στολίζουν τα κοσμήματά τους με χρωματισμένο γυαλί παρά την αφθονία πολύτιμων πετρωμάτων στην περιοχή τους. Σημαντικό επίσης θεωρείται ότι τα αρχαία χρυσά αιγυπτιακά κοσμήματα είχαν διάφορα χρώματα, ανάλογα με τον συμβολισμό που ήθελαν να τους προσδώσουν όπως για παράδειγμα τα κοσμήματα που φορούσαν οι μούμιες, τα οποία έπρεπε να έχουν κόκκινο χρώμα όπως προέβλεπε η θρησκεία τους. Υπήρχαν επίσης και άλλοι πολύτιμοι λίθοι όπως η κορνεόλη, ο λάπις, ο μαλαχίτης, ο χαλαζίας και το τυρκουάζ που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Αίγυπτο με τον λάπις να θεωρείται ως ο πλέον πολύτιμος.

Η ιστορία του Ελληνικού κοσμήματος ξεκινά επίσης πολλές χιλιετίες πριν με την χρήση ορυκτών και φτάνει έως και σήμερα με μια αξιόλογη παραγωγή μοναδικών κοσμημάτων.

Τα πρώτα αρχαιοελληνικά χρυσά κοσμήματα πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν περίπου το 1500 π.χ. αν και υπάρχουν πολλές ενδείξεις για ακόμη αρχαιότερα τα οποία κατασκευάστηκαν την περίοδο του μινωικού πολιτισμού. Η μεγαλύτερη παραγωγή κοσμημάτων παρατηρήθηκε στην Μακεδονία, εκεί όπου υπήρχαν πολλά χρυσορυχεία.

Το κόσμημα από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα είναι πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα. Άλλωστε οι αρχαίοι Έλληνες θεωρείται ο λαός που φορούσε τα περισσότερα κοσμήματα. Σε αντίθεση με άλλους λαούς όπου μόνο λίγες τάξεις είχαν το προνόμιο να φορούν κοσμήματα, στην αρχαία Ελλάδα τα φορούσαν κυρίως σε δημόσιες εμφανίσεις δηλαδή σε κοινωνικά και θρησκευτικά δρώμενα.


 

Δωρεάν μεταφορικά

για αγορές άνω των 60 ευρώ για όλη την Ελλάδα...

  

 Δωρεάν συσκευασία δώρου

με κάθε αγορά