ΧΡΥΣΟΣ

Χρυσός –(λατινικά aurum –αγγλικά gold)

Ως χημικό στοιχείο έχει σύμβολο το au
Ατομικό αριθμό - 79
Ατομική μάζα -196.966569
Θερμοκρασία τήξης - 1064,43 C
Θερμοκρασία βρασμού - 2807C

Ο χρυσός έχει ένα έντονο κίτρινο χρήμα. Μαζί με τον χαλκό είναι τα δύο μοναδικά «έγχρωμα μέταλλα». Ο χρυσός δεν οξειδώνεται από τον ατμοσφαιρικό αέρα ή το νερό.

Ο χρυσός είναι ένα από τα λιγότερο δραστικά χημικά στοιχεία. Βρίσκεται σε μορφή σβώλων ή κόκκων ανάμεσα σε πετρώματα, σε «φλέβες» ή σε προσχώσεις.

Ο χρυσός έχει μεγάλη οικονομική αξία, θεωρείται πολύτιμο μέταλλο κατάλληλο για κατασκευή νομισμάτων, κοσμημάτων και άλλων κατασκευών.

Το τελευταία χρυσά νομίσματα (100$), εκδόθηκαν από τις ΗΠΑ το 1932. Έχει υπολογιστεί ότι από την αρχαιότητα έως το 2009 έχουν εξορυχτεί συνολικά 165.000 τόνοι χρυσού. Από την παγκόσμια κατανάλωση εξορυγμένου χρυσού, το 50% χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων, το 40% σε επενδυτικά αποθέματα και ένα 10% σε βιομηχανικές εφαρμογές.

Εκτός από τις ευρύτατα διαδεδομένες νομισματικές και συμβολικές χρήσεις του, ο χρυσός έχει και πολλές πρακτικές εφαρμογές στην οδοντιατρική, στην ηλεκτρονική και σε άλλα πεδία. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης του είναι αντίστασή του στην επίδραση των περισσοτέρων χημικών ουσιών, καθώς επίσης και η μεγάλη του ηλεκτρική αγωγιμότητα. Δεδομένου ότι ο χρυσός είναι ένα πολύ μαλακό μέταλλο ανθεκτικό στη διάβρωση, γενικά δεν προκαλεί ερεθισμούς στο ανθρώπινο δέρμα.

Για να χρησιμοποιηθεί ο χρυσός και να μπορεί να επεξεργαστεί, αναμιγνύεται με άλλο κράμα μετάλλων και σχηματίζεται έτσι το τελικό μέταλλο. Για την μέτρηση της καθαρότητας του χρυσού χρησιμοποιείται ως μονάδα το καράτι (Kt ή Κ).

Στα κοσμήματα χρησιμοποιείται συνήθως η ποιότητα των 14 καρατίων (58,33% χρυσός), η ποιότητα των 18 καρατίων (75% χρυσός), και η ποιότητα των 9 καρατίων (35% χρυσός). Σε ένα κόσμημα δεν χρησιμοποιείται ποτέ χρυσός 24 καρατίων λόγω της μεγάλης του ευαισθησίας κατά στην επεξεργασία.

Στον κίτρινο χρυσό το κύριο κράμα μετάλλων που χρησιμοποιείται είναι ο χαλκός, το ασήμι, το παλλάδιο, το νικέλιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Στον λευκόχρυσο, ο οποίος έχει γίνει πολύ δημοφιλής στο κόσμημα, το κυρίως κράμα περιλαμβάνει νικέλιο, ψευδάργυρο και περιστασιακά παλλάδιο.

Ο ροζ χρυσός είναι συνήθως κράμα με χαλκό.

Η αξία λοιπόν ενός κοσμήματος καθορίζεται από το βάρος του καθαρού χρυσού που περιέχει, την αξία των πολύτιμων λίθων και φυσικά την εργασία. Η αξία αυτή είναι μεγαλύτερη όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό χρυσού.


 

Δωρεάν μεταφορικά

για αγορές άνω των 60 ευρώ για όλη την Ελλάδα...

  

 Δωρεάν συσκευασία δώρου

με κάθε αγορά